Emiel van der Beek

Vanuit een achtergrond in onder meer de Parijse mode in de jaren tachtig ontwikkelde Emiel van der Beek (1963 - 2018) een originele, non-figuratieve schilderstijl door stoffen te gebruiken in plaats van verf. De werken hebben een minimalistisch karakter en ademen een tijdloze rust uit. Zijn werkwijze kenmerkt zich door de perfecte balans tussen materiaal, kleur en vorm.  

Naast het werken met stof is er een nieuwe lijn ontstaan. In plexiglas omsloten bolvormige constructies in combinatie met fotografie legde hij op een speelse maar serieuze manier algemene menselijke thema's en emoties bloot. Ze raken de toeschouwer door hun verstilde, poëtische kracht.

De gebouwen zijn ontstaan ​​uit de vele reizen naar steden die hij maakte. Rechthoekige objecten van verschillende afmetingen die hij beplakte met reisfoto's. De steden die hem fascineerden verwerkte hij tot een nieuw gebouw. Een zeer boeiend spel met ruimte waarin hij de functionaliteit van het begrip constructie op zijn kop zette.

Emiel liet zien dat hij altijd buiten de gebaande paden durfde te treden. Zo maakte hij de kijker onderdeel van zijn ontdekkingsreizen en zijn eigen verwondering. Sinds begin 2016 ontstaan ​​er circulaire werken van verschillende formaten. In deze werken wordt vaak gebruik gemaakt van lijnen, stiksels en pigmentcoatings. De doeken worden vervolgens gespannen op een houten frame. De werken worden in serie geproduceerd en vaak in installatievorm tentoongesteld.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 02 juli 2022
Tot en met:
Zondag 31 juli 2022

Waar:
Mesdagzaal

Opening:
Zaterdag 02 juli 2022