Kirsten Bosma - White Paper and a Black Box

Deze expositie is de tweede uit een reeks van exposities waarbij Pulchri Studio een van haar galerieruimtes, voor de duur van een aantal maanden, aan laureaten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) aangeboden heeft.
Als tweede uit de reeks met KABK laureaten is Kirsten Bosma, ( 1998, Nederland ) te gast.


(2019 - 2020, Bodø/Kirkenes)

Stelt u zich een conflict voor dat niet verklaard is en toch politiek tastbaar is. De structuur en het materiaal blijven onbekend totdat het zich manifesteert. Er raken geen mensen gewond en de vijand is volledig bekend. In de afgelopen jaren is het Noord-Noorse grondgebied het decor geworden van schaduwboksen, waarbij elke directe verbinding tussen het Oosten en het Westen wordt vermeden. In Noorwegen, als NAVO-land en bondgenoot van de VS, is het symbolische geweld toegenomen door aanvallen in de vorm van data verstoringen op zowel militaire als veiligheidssystemen. De RNTFND (Resilient Navigation and Timing Foundation) schreef: "Noorwegen kan Zuid-Korea passeren als het land dat het meest wordt getroffen door opzettelijke storingen van het buurland.” De abstractie van dit hedendaagse slagveld laat ruimte voor mis- en desinformatie en alternatieve waarheden die zowel persoonlijke als politieke standpunten in zowel het Oosten als het Westen beïnvloeden.

De twee belangrijkste informatiekanalen die over dit conflict berichten zijn overheidsrapporten, ook wel ‘white papers’ genoemd, en de media, oftewel de ‘black box’. Hoewel deze kanalen paradoxaal lijken, projecteren ze allebei een aanwezig conflict dat zich afspeelt in een landschap zonder fysiek geweld; het Noorse Noordpoolgebied.
‘White Paper and a Black Box’ is een conceptuele vertaling van de communicatie van een bestaand conflict die niet makkelijk te zien is met het blote oog. 

www.kirstenbosma.com


De tentoonstelling is gesloten op 31 dec. 2020 en 1 januari 2021

Informatie

Vanaf:
Woensdag 29 december 2021
Tot en met:
Dinsdag 18 januari 2022

Waar:
Tuingalerie

Kunstenaar