Rik van Hazendonk & Marja van Bijlevelt

Rik van Hazendonk

Het effect van de simpelste losse schilderkunstige handelingen heeft grote aantrekkingskracht op mij. Wanneer we de wereld opgebouwd zouden zien uit constructiespeelgoed, dan toont mijn werk de legosteentjes van de schilderkunst. De stroken linnen met daarop een enkele verfstreek, of de rechthoekige monochroom beschilderde lappen linnen geven geen vorm aan een conventioneel schilderij. In de microscopische blik die ze geven op de materialen en handelingen van het medium, refereren ze aan onderzoek.

De presentatie in ritmische series voert vanuit de conceptuele schilderkunst terug naar de dagelijkse wereld. Een dagelijkse wereld die varieert tussen enerzijds een koele wetenschappelijke kijk – opgeroepen door de rechte hoeken, het ruitjespapier en de systematische herhalingen – en anderzijds bijvoorbeeld de vrije en vrolijke ordening van stoffen in een marktkraam. Eenduidig wordt het nooit.

Marja van Bijlevelt

Het proces van schilderen is voor mij een continue voortgang. Dit geeft mij de mogelijkheid en de ruimte om te onderzoeken. Mijn werk heeft een conceptuele inslag en heeft geen directe relatie met de waarneembare werkelijkheid. Ik werk meestal in reeksen, die aan elkaar gerelateerd zijn. Er is verder een voortdurend onderzoek naar formaat, vorm, kwaststreek , gebruik van kleur, gelaagdheid, ordening in het vlak. Naast het schilderen hanteer ik druktechnieken, waarbij de zeefdruk oorspronkelijk het uitgangspunt was.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 04 december 2021
Tot en met:
Zondag 02 januari 2022

Waar:
Hardenbergzaal

Kunstenaars