Vrije Academie - Psychopolis

Op 12 juni beleeft Pulchri Studio het startsein voor de Manifestatie Vrije Academie-Psychopolis. De Manifestatie is bedoeld om de bijzondere Haagse kunstopleiding, die honderden kunstenaars afleverde, in het zonnetje te zetten. 

Als samenstellers namen wij een frisse duik in het verleden. Wij kwamen via de Parijse avant-garde en het Bauhaus uit bij de artistieke kookpot van Livinus van de Bundt, die na de terreur van de Tweede Wereldoorlog, de vrijheid weer tot leven wist te brengen in zijn Vrije Academie - Werkplaats voor Beeldende Kunsten - Psychopolis. Een kookpot die eind jaren zestig werd overgenomen door George Lampe. Iedereen kon er mee-eten, eindeloos blijven hangen en de geest verruimen met paddenstoelen en andere psychedelica. Het was de tijd van idealen, van een betere maatschappij, van euforie over een nieuwe tijd die zou aanbreken. Maar ook de tijd van wanhoop omdat dat maar niet gebeurde. Deze twee uitersten kenmerken de kunst uit die periode. 

In de bovenzalen van Pulchri zal een expositie te zien zijn over de bijzondere jaren van de Vrije Academie. De focus van deze tentoonstelling ligt op de jaren tussen 1947 en 1964 waarin Livinus van de Bundt de scepter zwaaide. De academie was toen gehuisvest aan het Westeinde en de Hoefkade. Vrije fantasie en verbeelding waren de uitgangspunten. Dat komt tot uitdrukking in schilderijen, beelden, keramiek, grafiek, illustratie en fotografie. De wereld was nog lief en optimistisch; als iedereen maar ‘vrij’ was, zou alles vanzelf goed komen.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 12 juni 2021
Tot en met:
Zondag 04 juli 2021

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Opening:
Zaterdag 12 juni 2021