Beweegredenen

Af en toe zet Pulchri Studio graag de deur open voor tentoonstellingen die een goed doel nastreven, of het nu gaat om dementie, alopecia of borstkanker. En soms zet ze nog een extra tandje bij.  Zo ook met de tentoonstelling ‘Beweegredenen’.  Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten (HSG). De opbrengst van de kersttentoonstelling ‘Beweegredenen’ zal gaan naar deze stichting en zal door haar worden aangewend voor het project waarbij, in samenwerking met de Haagse Hogeschool, een hulpmiddel wordt ontwikkeld, waardoor (ernstig) gehandicapte kinderen kunnen schaatsen.

HSG

De HSG werd in 2016 opgericht door Pulchri-lid, fotograaf en schrijver Hans Willink. Hij vond het een groot gemis dat er in Den Haag geen sportprijs voor gehandicapten was en dat terwijl het prachtig is om te zien wat zo’n erkenning met mensen doet. De stichting wil graag gehandicapten helpen om te sporten, omdat dit niet alleen gezond is maar ook heel goed voor je sociale leven. Men ontmoet meer lotgenoten en door het sportplezier stapt men onbewust over de schaamte voor hun handicap heen.

Het duurde niet lang of de HSG wist met de hulp van een aantal ‘Founding Partners’ de eerste Haagse sportprijs voor gehandicapten in het leven te roepen. De prijs kreeg de naam: de Wouter Duinisveld Award. Wouter Duinisveld is een triatleet met een donorhart, en zijn levensverhaal is een bron van inspiratie en gaat over het omgaan met tegenslagen, het najagen van dromen en de kunst van het leven. Een verhaal waaruit vele mensen die met tegenslagen te kampen hebben moed putten, HSG-voorzitter Hans Willink incluis.

Met een tomeloos enthousiasme en intens blij met de mogelijkheden die deze tentoonstelling het project ‘Schaatshulpmiddel’ biedt, wierp Hans zich in de strijd. Hans zal voor deze expositie optreden als curator en wordt ter zijde gestaan door Yvonne van Kuijk (Pulchri-lid en secretaris Pulchro Sacrum). “Ik ging meteen glimmen”, herinnert Yvonne zich het moment dat ze werd gevraagd om hieraan mee te werken. “Als ik iets mag doen voor een ander, vind ik dat altijd heel erg leuk. En Hans is heel speciaal voor mij, dus dan sta ik helemáál vooraan in de rij. Het is heel leuk om dit samen te doen.”

Schaatshulpmiddel voor gehandicapte kinderen

Op 7 september 2017 was in de Haagse Hogeschool (HHS) de aftrap voor een wel heel bijzonder project. Door studenten van de HHS is in opdracht van HSG een schaatshulpmiddel ontwikkeld voor (ernstig) gehandicapte kinderen. Er is inmiddels een prototype en de stichting HSG en Pulchri Studio zouden graag zien dat dit prototype verder ontwikkeld wordt. Een exemplaar van het schaatshulpmiddel gaat ongeveer € 2000 kosten en het streven is om uiteindelijk twintig van die hulpmiddelen bijeen te brengen. Deze kunnen aan het Sporttainmentcentrum De Uithof geschonken worden, zodat de gehandicapte kinderen daar het plezier en de sensatie van het schaatsen kunnen ervaren. De Uithof heeft al voor drie jaar een uur ijstijd per week toegezegd, plus de benodigde begeleiding.

Er wordt gesproken met de Haeghe Groep (voorheen de sociale werkplaats), die heeft aangegeven te willen kijken of zij een rol kunnen spelen in de fabricage, assemblage en/of distributie van het schaatshulpmiddel. Het uiteindelijke doel is wereldwijde bekendheid te geven aan dit schaatshulpmiddel zodat meer gehandicapte kinderen, die anders nooit met schaatsen in aanraking zouden komen, de mogelijkheid krijgen het schaatsen te ervaren.

Beweegredenen

De expositie bestaat uit een aantal onderdelen. In de eerste plaats doen kunstenaarsleden van Pulchri Studio mee aan de tentoonstelling. Omdat Pulchri Studio de zaal ter beschikking stelt komt het hanggeld volledig ten goede aan het schaatsproject van HSG. Wanneer een werk verkocht wordt zal Pulchri ook een deel van haar provisie afstaan.

De feestelijke opening is op zaterdag 15 december om 17.00 uur en zal verricht worden door de Haagse burgemeester mevrouw Pauline Krikke. De huiscateraar van Pulchri Studio, CateringMeesters, biedt de aanwezigen gratis een toepasselijke ‘koek en zopie’ aan tijdens de opening, zolang de voorraad strekt.

Daarnaast hebben kunstenaarsleden en kunstlievende leden kunst ter beschikking gesteld om te laten veilen. Bij het ter perse gaan van dit blad was bekend dat er werken geveild zullen worden van* onder andere Sierk Schröder (F.R. Klomp), Jan Gierveld (Hanna en Willem Vader), Frans de Leef, John Boelee, Marijke Gémessy, Katinka Bruyn van Rood, Tineke Hamel-Houtman, Anne-Lize Reuter, Ankie de Reus, Frederick Linck, Lucienne Zandvliet, Joop Polder, Mart Kempers, Hilary Frame, Irene Ypenburg, Jurjen de Haan, Pol Dom en Hans Willink. 

Frans de Leef, voorzitter van Pulchri Studio, was vanaf het begin enthousiast: “Ik zei gelijk ja, toen ik de vraag kreeg of we deze tentoonstelling konden gaan organiseren. Wij als Pulchri Studio staan midden in de maatschappij en dit dient een prachtig maatschappelijk doel. Wij moeten opkomen voor de minder bedeelden, dus wij zetten ons voor de volle 100% in om dit voor elkaar te krijgen. Het enthousiasme onder de kunstenaars is groot, zelfs al na de eerste mailing.” 

De te veilen kunst komt op één wand te hangen in de Weissenbruchzaal. Gedurende de drie weken van de tentoonstelling kan iedereen bieden op de geschonken kunst. Men kan voortdurend bieden op het werk totdat tijdens de finnissage het werk door middel van een veiling aan de hoogste bieder gegund wordt. Deze slotveiling zal plaatsvinden op zondag 6 januari en staat onder leiding van Peter Meefout, directeur van het Venduehuis der Notarissen. Ook het Venduehuis der Notarissen werkt belangeloos aan deze veiling mee.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 15 december 2018
Tot en met:
Zondag 06 januari 2019

Waar:
Weissenbruchzaal

Opening:
Zaterdag 15 december 2018 om 17:00 uur

Opening door:
Pauline Krikke, burgemeester Den Haag

Kunstenaars