Willem van Veldhuizen

Beeldend kunstenaar Willem van Veldhuizen (1954, Rotterdam) bouwde de afgelopen veertig jaar aan een omvangrijk oeuvre. In zijn werken reproduceert hij een bijna onwerkelijk lege ruimte, die vaak de binnenruimte van een museum voorstelt. Een groot deel van het doek is gereserveerd voor een glanzende vloer, waarin een werkelijkheid achter het raam weerspiegeld wordt. Het interieur, de objecten en de buitenruimte zijn technisch realistisch, maar leveren in hun compositie een surrealistisch beeld op.

Zijn recente werk kenmerkt zich door een expressiever kleurgebruik, maar kleur blijft ondergeschikt aan vorm. Ook geeft hij het interieur minder details mee dan vroeger. Maar hoewel accenten in zijn werk met de tijd verschoven, blijft de balans tussen binnen- en buitenwereld de sleutel tot zijn schilderijen. Naast schilder is Willem ook modeltekenaar. Tegenwoordig werkt hij bovendien graag met zijn iPad, waarmee hij tijdens reislustige periodes zijn ervaringen vastlegt.

Zijn werken bevinden zich in diverse particuliere en museale collecties en werden gepubliceerd in verschillende monografieën. Hij ontving meerdere prijzen voor zijn werk: de Bronzen medaille Europaprijs voor de Schilderkunst, de Karelklinkenbergprijs voor de Tekenkunst, een Koninklijke Subsidie ​​voor de Schilderkunst, het Stipendium Rotterdam Art Council en een Gold Medal of Honor als lid van de adviesraad van de Al Thani Award for Photography.

Impressies